Vrouw interviewt man

4 februari 2017

Vrouw interviewt man

nieuwe post

Hij kwam binnen.
Hij moest even gaan zitten.
Hij fronste zijn wenkbrauwen.

'Ik ga je interviewen', zei ik.

Hij fronste zijn wenkbrauwen nog meer.

'Maar het gaat niet langer dan een kwartier duren', zei ik vervolgens haastig.

Hij ontspande.
Oef.

Ook al werk ik bijna dagelijks met Jef samen, ik vond het toch spannend om dat interview af te nemen. Bijna zenuwachtig, eigenlijk. Gek vond ik dat.
Want ik werk niet enkel samen met Jef, we wonen ook samen en hebben 4 kinderen. Dan weet je toch alles van elkaar zou je zo denken?  Maar gek genoeg had ik toch snel enkele vragen op papier gezet waar ik het antwoord niet zeker van wist.

Daarnaast heb ik ook aan enkele vrienden gevraagd om Jef een vraag te stellen. Wat wilden ze nu wel eens van Jef weten? Fijne vragen werden mij toegestuurd. Waarvoor dank.

Hier komt de volledige (en ongecensureerde) versie.

Wat vind je grootste voordeel van jouw job?
Dat ik zelf alles kan regelen en dat ik zelf kan kiezen wat, wanneer en hoe. Dat ik het zelf kan sturen. En dat ik kan doen waar wij zelf goesting in hebben.

Waarmee ben je liefste mee bezig?
Met experimenteren. Met de mogelijkheden van nieuwe materialen te onderzoeken. Met nieuwe ontwerpen proberen uit te voeren. Om dan uiteindelijk tot een mooi resultaat te komen.

Wanneer wordt Werkplaats 4 eens rock-'n'-roll?
Dat zal 2020 zijn denk ik. Ja. Eerst 3 jaar goed doorwerken en dan gaan we rock-'n'-roll doen.

Wat waren de grootste problemen die je tot hier toe hebt ondervonden?
(Denkt lang na) Problemen zijn eigenlijk nooit problemen. De grootste moeilijkheid is om iets goed af te werken: of het is scheef, of niet goed gelast, of het splintert of het gaat niet goed. Dat zijn dus eerder praktische/technische problemen.

Wat is doorslaggevend geweest in het verhuren van het atelier?
Ik zag het bij andere ateliers en het zag er erg aantrekkelijk uit om daar te kunnen werken. Samen met andere mensen dingen maken in een gezamenlijk atelier zorgt voor een fijne dynamiek. Informatie uitwisselen is zeker ook een voordeel. En leren van elkaar.

Waar lig je 's nachts van wakker?
(Nogal resoluut) Van alles! Niet van iets specifiek eigenlijk. Gewoon, als er teveel projecten samen lopen en ik teveel informatie moet verwerken. 

Lukt het je om iemand anders te helpen in het atelier als je zelf met een project bezig bent?
Nee. Dat is moeilijk te combineren. Dat wil ik liever gescheiden houden. Ik wil kunnen doorwerken en me concentreren.

Waar sta je over 10 jaar?
(Spreekt hier even in 'wij'-vorm) Dat we nog altijd kunnen doen waar we zin in hebben. Dat kan ook compleet iets anders zijn. Maar dat we wel wat meer 'ruimte' hebben en dat we minder financiële druk voelen. En dat we zo meer vrijheid krijgen voor het ontwerpen en experimenteren. Dat we nog meer ons eigen ding kunnen doen.

Hoe zien de meubels eruit als jij ze alleen zou bedenken en ik ze zou moeten maken?
(Lachend) Moeilijke vraag, zeg! Ik zou zeggen: geometrischer, maar dat is het nu eigenlijk al. Misschien iets minder kleur? Ik weet het niet. Of wat experimenteler? Nee, ik weet het eigenlijk niet. Dat vind ik moeilijk te zeggen. Ik denk dat het er niet veel anders zou uitzien. En jij ze maken? Dat zal nooit zo goed afgewerkt zijn!

Wat vind je zelf het mooiste dat je al gemaakt hebt?
De eiken led-tl-armatuur.

Mis je het toneel en de opera niet?
Ik mis het niet, maar ik kan er nog steeds erg van genieten om backstage op een toneel te komen en de sfeer op te snuiven.

Waar loop je tegenaan?
Dat ik teveel wil doen en dat er te weinig tijd is.

Hoe is het om als man en vrouw samen te werken?
Plezant. We kennen elkaar goed en dat maakt het gemakkelijker. We vullen elkaar vooral heel goed aan. Het nadeel is dat het nooit stopt natuurlijk. Voor we het goed en wel beseffen zijn we weer over Werkplaats 4 bezig.

En nu mag jij nog 1 vraag aan mij stellen.
euh... (denkt na) Zie je het zitten om dit fulltime met mij samen te doen?

Ja.